18 Kasım 2015 Çarşamba

VARİS

Bu makale, her gün yaşadığımız mücadelede bize eşlik eden sadık ve özverili arkadaşlarımıza, yani bacaklarımıza atfedilmiştir:)

Çoğu zaman bacaklarımızın varlığının değerini unutarak hak ettikleri önemi ve özeni göstermeyi çok fazla ihmal ediyoruz.

Bacaklarımıza değer vermeyi ve daha fazla özen göstermeyi öğrenmeliyiz. Günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaştığımız sorun, bacaklarımızdaki zayıf kan dolaşımı sıkıntısıdır. Zayıf kan dolaşımı; kaşıntı ve estetik sorunlar gibi çeşitli rahatsızlıklara ve bundan da kötüsü ağrıya, sakatlığa ve tromboz gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Tromboz; kan damarı içinde, emboliye(kan akımıyla vücutta dolaşan bir kan pıhtısı) dönüşme riski olan bir kan pıhtısı oluşmasına verilen isimdir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta ölümcül olabilir.








Varisli Nedir ve Nasıl Oluşur?

Varis, damarlarda biriken kan yüzünden damarların genişlemesi sonucu oluşur ve damar tıkanıklığına yol açar. Genellikle çeşitli genetik ve hormonal faktörle sonucu ortaya çıkar ve en çok kadınlarda görülür. Hastalığın gelişimine katkıda bulunan diğer faktörlerden bazıları; obezite, hamilelik ve bütün sağlıksız alışkanlıklardır. Bu faktörlerin tümü uygun kan dolaşımının gerçekleşmesini engeller ve kan birikimine neden olan damarların büyümesine yol açar.

  

Nasıl Önlem Alınır?



- Öncelikle uzman bir doktara giderek yardım almamız gerekmektedir.
- Günde en az 30 dakika yürümek bacak sağlığı için çok yararlıdır.
- Varisli damarların oluşumunu önlemek için, yüzme ve uzun süre bisiklet kullanmak önerilir. Dinlenirken yapabileceğiniz en iyi şey, kan akışını hızlandırmak ve böylece kan birikimini engellemek için bacaklarınızı yukarı kaldırmaktır.
- Bacakları fazla sıcağa maruz bırakmaktan kaçınmak lazım. Ayrıca, kan dolaşımını kısıtlayan dar pantalonlar yerine bol ve rahat kıyafetleri tercih etmek daha iyi olacaktır.
- Varisi olanların ağda yapması kesinlikle önerilmez. Çok sert ve kaba şekilde yapılmaması şartıyla masaj faydalı olacaktır. Ancak bir uzman tarafından yapılması gerekmektedir.
- E vitamini önerilmektedir.
- Haricen kırmızıbiber kremi uygulamak, tedavi etmeye yardımcı olabilir.
- Niyasin (B3 Vitamini) damarları rahatlatır ve kan dolaşımını hızlandırır.
- Enginar özü, atardamar basıncını azaltır ve damar sertleşmesini önler.



- Mabet Ağacı (Ginkgo Biloba): Damarları incelterek kan dolaşımın hızlandırma yeteneğine sahiptir.
-Sarımsak: Kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
- Kedi Pençesi: Kanın pıhtılaşma özelliğini azaltır.
-At Kuyruğu: İdrar sökücüdür. Ve kan dolaşımını hızlandırır. Atkuyruğunun özünü çıkartmak için, 100 gr. Kurutulmuş atkuyruğunu 1 lt. suda 30 dakika kaynatın. Günde birkaç bardak için.
-Cadı Fındığı (Güvercin Ağacı): Cadı Fındığı ile bacaklara masaj yapmak veya ovmak, şişmiş damarlar yüzünden bacakta oluşan ağrı ve şişliklere iyi gelir.
-At Kestanesi: 1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı at kestanesi özü katın. Günde birkaç bardak için. Yada aktarlarda satılan at kestanesi kremi alarak varisli bacağa masaj yaparak uygulayın.
- Argan Yağı: çiğ olarak salatalarda tüketilebilir. Yada gene masaj yaparak sürülebilir.
-Söğüt: 1 tatlı kaşığı söğüt özünü 1 su bardağı suda demleyin. İki günde bir içilmelidir.

Tekrar belirtmem gerekir ki: bu makaleyi bilgi amaçlı sizlerle paylaşmış olup, varis rahatsızlığı olanların öncelikle uzman bir doktora gözükmelerini tavsiye derim.

UYARI : Bu blog da  yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Blog da yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Blog, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Blogu ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ORİJİNAL İTALYAN PİZZA 🍕

Merhaba, Pizzayı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. İtalyanların en meşhur yemeklerinden olan Pizza ülkemizde de  sevilerek yenen bir yiyec...