17 Kasım 2015 Salı

ANILARDA SİNGAPUR ❤️




Yıllar önce TÜTAV (Türk Tanıtma Vakfı) ile iki kez gitme şansı bulduğum bu güzel ülkeye hayran kaldım. Birinci sefer Singapur'da düzenlenen festivale katılmak için çeşitli ülkelerden gelen guruplarla birlikte bizde ülkemizi temsilen orada bulunduk. Festival Singapur'un en meşhur caddesi olan Orchard Road Caddesinde yapıldı. Cadde festival için trafiğe kapatılarak yol boyunca ışıklandırma, rengarenk süslemeler ve müzik eşliğinde gece boyunca devam etti. 






Gerçekten müthiş bir festival oldu... Burada 1 hafta kaldıktan sonra Malezya'ya geçtik...




İkinci sefer,  40 kişilik ekibimizle Sentaso Adasında “Türk Kültür Haftaları” olarak düzenlediğimiz etkinliğimize, halk dansları, sema, defile, özgün Türk müziği, Türk mutfağı, geleneksel el sanatları ve sergiler ile ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik. Burada büyük ilgiyle karşılandık. Bizlere görsel ve yazılı basında büyük yer verildi. Bu tür etkinliklerin Singapur halkıyla Türk halkını birbirine yakınlaştırdığına inanıyorum... 

Şimdi gelelim bu güzel ülkeyle ilgili gezi amaçlı anılarımı paylaşmaya;




- Ülkenin simgesi Merlion. Yani gövdesi balık, başı aslan şeklinde olan mitolojik bir kahraman. Balık gövdesi ülkenin deniz ve balıkçı bir ülke olduğunu, aslan başı ise aslanlar ülkesi olduğunu simgeliyor.

-Etrafı Hint Okyanusu'nun suları ile çevrili bu küçük ada devletinin bir zamanlar toprakları tamamen tropikal ormanlarla kaplıymış. Bugün bunların %85'i yok
olmuş. Bu durum hayvan popülasyonlarını da olumsuz etkilemiş. Doğal kaynakları sınırlı olan ada, dışa bağımlı. Singapur'un Hint Okyanusu ile Güney Çin Denizi arasındaki stratejik konumu, hem küçük çapta hem de büyük petrol rafineri merkezlerinde birine ev sahipliği yapmaktadır.


Bu kadar genel kültür yeter deyip gezi notlarıma başlıyorum…

Türkiye’den 11 saatlik bir uçak yolculuğu ✈️ sonrasında vardığımız Singapur’da ilk dikkatimi çeken şey nemli, çok sıcak ve bunaltıcı bir havanın olmasıydı 

Singapur çok düzenli, çok modern, güvenli ve temiz bir şehir. Nüfus ağırlıklı olarak Çinliler olmak üzere Malaylar ve Hintlilerden oluşuyor. Bazı katı kurallar uygulanıyor. Örneğin sokakta bile sigara içilemiyor. Sakız çiğnemek kesinlikle yasak. Hediye olarak bu yasaklarla ilgili Tişörtler bulmanız münkün (biz bol bol aldık)

Singapur halkının gelir seviyesi yüksek ve genellikle yemeklerini dışarıda yemeyi seviyorlar.

Çince ile İngilizce resmi dil hemen herkes biliyor. İngilizce olmayan ne tabela ne de menü bulunmuyor.

Trafik İngiliz sistemine göre soldan akıyor.

Metroya MRT deniliyor. Hemen her yere ulaşabilirsiniz. Eğer metro kullanmayı düşünüyorsanız, havaalanından çıkmadan, kendinize bir bilet edinebilirsiniz. Bileti yolculuk bitince atmayın çünkü depozit alınıyor, onu da yine bileti otomata vererek geri alıyorsunuz. Bittikçe doldurtuyorsunuz. Otobüslerde de geçiyor.

Otobüs veya metroda gidilen mesafeye göre ücret veriyorsunuz. O yüzden, ikisine de bir kere binerken kartı okutuyorsunuz, bir de çıkarken. Aradaki mesafeyi ölçüp ona göre bir ücret düşüyor. Eğer basmazsanız, en uzak mesafe ücreti alıyor. Bu arada otobüsler klimalı ve konforlu. 

Taksiler çok güvenli,hemen taksimetre açıyorlar. Sürücünün kimlik bilgileri görünür yerde bulunuyor. Ancak Orchard Road gibi kalabalık yerlerde bir saate yakın taksi beklemeyi göze almalısınız. Çünkü yoldan taksi çeviremezsiniz sadece belirlenmiş taksi duraklarında duruyorlar.
Orchard Road, çok büyük ve ünlü markaların tamamının bulunduğu bir alışveriş caddesi. Benim gibi alışveriş canavarları için cennet diyebileceğiniz bir yer. Cıvıl cıvıl, sağlı sollu alışveriş merkezi, cafeler var.


Orchard Road
Her yerde alışveriş merkezi demiştim ya, dolayısıyla dünyadaki her marka var. Metroda bile herkesin kolunda Louis Vuitton, Gucci çantalar, Rolex, Omega saatler…Her marka, abartısız. Herşeyin en son modelleri de mevcut. Zaten Singapur için “Birleşmiş Milletler’de koltuğu bulunan tek alışveriş merkezi” diye yazıyordu rehberde: )

Elektronik denince, Little India bölgesinde  Mustafa Center 24 saat açık olduğu için sabah saatlerinde bile alışveriş yapabileceğiniz ilginç bir yer. Birkaç bina yer altından ve üstünden birbirine bağlı. Hemen her şey var.
Elektronik alacaklara uyarı. Malezya’daki kadar olmasada buradada geçerli olan bir şey,  aman dikkat Satıcıların sözlerine çok aldanmayın. Sizin istediğinizi değil de kendi istediklerini satma konusunda çok profesyoneller. Örneğin küçük bir üçkağıtla istediğiniz makinenin değilde onun önerdiği makinenin daha iyi fotoğraf çektiğini iddia eder ve ispatlar!.Gitmeden ne alacağınıza net karar verin ve sakın öylemi dur bakayım göster'' demeyin,yoksa aldanma olasılığınız çok yüksek. Ayrıca bu işi yapan Bangladeşlilere de pek güvenilmiyor. Çok abartılı ucuz fiyat verirlerse hemen oradan uzaklaşın.Yoksa kutunun boş çıkması yada kullanılmış,kırık bir cihazla dönmeniz işten değil. Size tavsiyem Sim Lim Square. Bu iş merkezi tamamen elektronikçi. Yine de unutmayın kutu içindeki cihazı açıp kontrol etmeden almayın.Bugis metro istasyonu buraya en yakın istasyon.

Bir de Funan diye bir elektronik market var. Amerika’ya göre fiyatlar pahalı, ama Türkiye’ye göre daha uygun.

Çin Mahallesi’nde, bir çok katlı mağaza var. Upper Cross Road’un üzerinde girişi olan. Kaliteli Çin ürünleri bulabilirsiniz, antikalar, çay takımları, biblolar, taraklar, ipekler, çaylar…Hıı bu arada mağazalarda vergi iadesi almanız mümkün. %7 tax free oluyordu.


Boat Quay , Clark Quay Singapur nehri yanında trafiğe kapatılmış bir kaç sokaktan oluşan bir eğlence kompleksi. Bar, disco, cafe ve restaurantlar hep burada. Lezzetli durakların adresi. Tüm dünya mutfaklarını ve tabii deniz mahsullerini bulabilirsiniz. En meşhur yemeklerinden biri chili crab (Chili soslu yengeç denebilir). Uzak Doğu Mutfağı’nı sevmeyenler içinde tabiki  Mc Donalds, Burger King her yerde

Boat Quay

Sokakların üzeri yağmur tedbiri olarak kapatılmış. Nehrin Clark Quay in karşısına düşen kıyısı beton basamaklarla çevrelenmiş,  o basamaklarda karşıdan yükselen müzikler eşliğinde para ödemeden geceyi eğlenerek değerlendirmek mümkün.

     
Buddha Tooth Relic Temple and Museum

Hindu tapınağı Sri Mariamman Temple pazarın içinde Pagoda str.da yer alıyor.Hindu tapınağının yer aldığı South Bridge Road üzerinden yürüyerek Buddha Tooth Relic Temple and Museum a ulaşabilirsiniz. Bu tapınak hem ibadete açık hem de bir müzesi var.



Sri Mariamman Temle.
Sri Mariamman Temple ayakkabı ile girmek yasak. Dışarıda bırakmalısınız. Singapur güvenilir bir yer olsa bile caddenin ortasında ayakkabı bırakmak istemezseniz bir poşet ile yanınıza alabilirsiniz.


Museum da adından anlaşıldığı gibi hem müze olarak kullanılıyor hem de ibadete açık. Bu nedenle kolsuz kıyafetlerle girilemiyor. Yanınızda uygun kıyafet yoksa şal veriyorlar.

Gece yapılan bir safari var, Night Safari. Vahşi hayvanları yakından görme şansınız varmış ama maalesef ben katılmaya zaman bulamadım

 Vee sıra Singapur’un en çok turist çeken yeri Sentosa adası. Ana adaya çok yakın. Bir köprü ve camdan teleferikle Singapur a bağlanıyor. Biz Cable Car denen teleferikle geçtik.

Manzara çoook güzel.

Sentosa'da kumarhaneler, oteller, dev akvaryum Underwater World, Dolphins Show, Insects&Butterfly park, plajlar, cafeler ve Universal Studios yer alıyor. Ada içinde ücretsiz ulaşım var. Resimdeki tren  ile. 

Adada denize girmek  mümkün. Muhteşem kumsalı ve denizi var kesinlikle denize girmenizi tavsiye ederim.





- Ayrıca adada Songs of the Sea , Lake Dreams ve Crane Dance olmak üzere çeşitli şov ve gösteriler sergileniyor.Biz Songs of the Sea ye katıldık, keyifli bir gösteriydi.




Bence mutlaka görülmesi gereken bir yer de Botanik Bahçesi. Orchard Road’a yakın bir mesafede girişi var. O kadar güzel bir park ki…. Cins cins ağaçlar, çiçekler, bir göl ve içinde kuğular. Çimenlerin üzerinde grup grup insanlar, piknik yapanlar, spor yapanlar… 






Parkın içinde, bir de Orkide Bahçesi (National Orchid Garden) var, mutlaka ve mutlaka gezmenizi öneriyorum. Cins cins, renk renk orkideler, insan elinden çıkmış harika düzenlenmiş bir bahçe.




Son olarak şunu söyleye bilirim ki; beni  yemyeşil doğası ile büyüleyen , modern şirin ve çok düzenli olan bu ülkeyi çok sevdiğimi belirtmek istiyorum. İki kere gitme şansına sahip biri olarak da, gitmeyi düşünenlere diye bilirim ki "uzakdoğu da görülmesi gereken cennetlerden biri burası ve kesinlikle gidilmeli"




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ORİJİNAL İTALYAN PİZZA 🍕

Merhaba, Pizzayı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. İtalyanların en meşhur yemeklerinden olan Pizza ülkemizde de  sevilerek yenen bir yiyec...